Horneland vest for Faaborg er noget ganske særligt for den oldtidsinteresserede. Mere end 30 megalitgrave fra bondestenalderen for over 5000 år siden er bevarede i området – og mange af dem er offentligt tilgængelige. Det fortidsminderigeste område strækker sig i syd fra Sønderhjørne til Dyreborg og bakken Knoldsborg i øst, men nord på findes der også et par smukke, bevarede storstensgrave.

I sommerhusområderne Fruerlund og Hesseløje ved Bøjden findes to grave fra bondestenalderen. I vest den fantastisk beliggende Klokkehøj, der blev udgravet og undersøgt af arkæologer i 1978, samt Tornehøj, der ligger smukt på bakken over sommerhusområdet. A.P. Madsens tegninger fra 1800-tallet viser, at den bevarede dæksten lå nedskreden ved siden af kammeret. Dyssen, der har et stort rektangulært kammer orienteret øst-vest, blev restaureret i 1975, hvor den nedfaldne dæksten igen blev placeret over gravkammeret. I gravlaget fandt arkæologerne knogler, ravperler og keramik.

Dyssen er tilgængelig via stier i området og tilgængelig hele året.

Tornehøj. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 40143. Tornehøj på Kulturarvstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8260/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s