Langdysse i Alléskoven

Terrænet omkring Fåborg er ualmindeligt rigt på spor efter vores forfædre. I Alléskoven få kilometer øst for byen finder man både bronzealdergrave, kultsten med helleristninger og højryggede agere. Oldtidens marksystem. Desuden findes der i skoven nogle af Fyns smukkeste oldtidsgravanlæg fra bondestenalderen.

Tre langdysser og en lille, blotlagt megalit kan opleves i området. Nordligst ligger en smuk langdysse med en kort passage fra gravkammeret til randstenene i syd.

De tidligste dyssekamre var smalle og rektangulære og sædvanlig vis regner man med, at disse kun var beregnet til en enkelt gravlæggelse, men senere blev dyssekamrene større og egnet til sekundære begravelser. I de senere dyssekamre, der anses for at være forløbere til jættestuerne, byggede man gangpartier, så der var let adgang til kammeret, hvis flere af slægtens døde skulle lægges til hvile her. De fik enkelte gravgaver, ofte flintsager eller smykker, med i graven, og på de store randsten, der indrammede højen, ofrede man til forfædrenes ånder. Det skulle sikre velstand og god høst.

Dysserne er tilgængelige hele året. Adgang via trampesti fra Alleskovvej, hvor der parkeres i vejsiden ved fortidsmindeskiltet.

Langdysse i Alléskoven. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 40152. Læs mere om stedet på Kulturarvstyrelsens “Fund og Fortidsminder”: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8104/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s