Salmager stenkiste

Salmager stenkiste på det sydvestlige Horneland er et spændende fortidsminde at besøge, men det skal helst være, når afgrøden tillader det, da dyssen ligger i dyrket ager. Når kornet endnu ikke står højt kan man forsigtigt følge maskinernes sprøjtespor til dyssen. Fremme ved stedet venter en imponerende storstensgrav fra bondestenalderen for 5500 år siden.

Vores forfædre rejste i bondestenalderen nogle vældige stenhuse til deres døde, og de blokke, de byggede med, er mange steder utroligt store. Som her ved Salmager stenkiste, der består af et stenkammer med en vældig, nedskreden dæksten, der engang har dækket gravkammeret. Når man ser en dæksten af den størrelse, kan man ikke undgå at tænke på, hvordan bondestenalderens gravbyggere har fået den derop og hvilke tanker, de gjorde sig. Man mener, at stenkammeret oprindeligt har været dækket, så kun kravkammerets top har været synligt i jordhøjen og adgang til stedet har været via en kort gang, der førte til tærskelstenen i siden af dyssen, hvorfra der var adgang til gravkammeret.

Udenom graven placerede man oprejste randsten hele vejen rundt. De havde den funktion, at de skulle holde på jordfylden, men skulle også få oldtidsgraven til at tage sig endnu mere imponerende ud i landskabet. Man skulle vise, at her boede en resourcestærk klan, der havde overskud til at lave flotte begravelser til deres døde.

Dysseanlægene var ofte placeret med flere magalitgrave tæt ved hinanden. Mange steder er der blot et enkelt kammer eller høj tilbage. Stenrøvere og landmandens plov har været på spil, men ved ved Salmager stenkiste kan man opleve hele tre bevarede oldtidsminder få hundrede meter fra hinanden. De tilhører alle bondestenalderen. I Egsmarken finder man en smuk langdysse med mange bevarede randsten og et beskadiget gravkammer, mens man på nabomatriklen, lige vest for Salmagerdyssen kan se en dysse med bevaret dæksten over gravkammeret. Desværre er denne storstensgrav meget tilgroet og kunne godt trænge til lidt kærlig omsorg fra grundejeren.

Fredningsnummer: 401411. Læs mere om dyssen på Kulturstyrelsens “Fund og fortidsminder” her: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8292/

Man kommer lettest til stedet ved at parkere cykel eller bil ved fortidsmindeskiltet på Egsgyden. Herfra går man til Egsmarkdyssen ad trampespor over marken, og hvis afgrøden tillader det, kan man fortsætte nordpå til Salmager stenkiste. Stendiget forceres med forsigtighed og hensyn. God tur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s