Den østlige del af Nordfyn er fyldt med spændende fortidsminder fra alle perioder af oldtiden. I området ved Skamby kan man opleve både en jættestue fra bondestenalderen, en skibsætning og en runesten fra vikingetiden – samt den vældige Torshøj, der er en storhøj, antageligt anlagt i bronzealderen.
Der er tale om Nordfyns prægtigste høj og Torshøj er et imponerende oldtidsminde uanset årstiden. Desværre har gravrøvere været på spil og den skamferede top og de afgravede sider vidner om forsøg på at finde oldtidens skatte i højen.
Om højen fortælles der flere sagn. I folkemindesamleren Thieles “Danmarks folkesagn” berettes det, at der i Skam herred boede to store kæmper, Tor og Kar. Den sidstnævnte havde en søn, der skulle ægte Tors datter, og der blev arrangeret en prægtig bryllupsfest. Men da fædrene sad ved bordet og pralede med deres bedrifter, kom de op og toppes, og det udviklede sig til kamp. Da sprang Kars søn op og gik imellem dem for at afværge striden, men i det samme fik han et voldsomt hug af Tors sværd og faldt død til jorden. Derved blev kampen endnu mere heftig, og den ophørte ikke, før de begge med dybe sår faldt døde om. Nu stod den dejlige unge brud mellem alle disse lig, og hun havde ikke sit unge liv mere kært, end at hun tog sig selv af dage, da fædrenes og brudgommens jordefærd var fastsat.
Thiele fortæller videre; Endnu findes der på Skambymark en stor høj, der kaldes Torshøj, og på Grindløse mark en anden, der hedder Karhøj (nu overpløjet og jævnet). Og i Grindløse var der en gård, hvis porte i lang tid måtte stå åbne en bestemt nat i høstmåneden, fordi hele brudeoptoget som spøgelser plejede at drage der igennem på denne nat.
Der er offentlig adgang til højen, men desværre er skiltet, der peger til højen blevet ødelagt under pløjningen, der går helt ud til vejen. Informationsskiltet ved Torshøj er dog intakt og på vestsiden fører en trætrappe på højsiden til toppen, hvorfra der er en flot udsigt over det omkringliggende landskab.
Torshøj på Kulturstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/5908/