På skråningen ned mod Hundstrup ådal og den nu genetablerede Åmade ligger et prægtigt dyssekammer. Højfyld og knust flint i marken afslører, at megalitgraven formentlig har været en del af en bondestenalderlanghøj orinteret øst vest. Randsten er for længst borte og tilbage står kammeret på en lav højning. Der er tale om et klassisk, rektangulært kammer orienteret nord-syd. Mod syd er der en tærskelsten til gravkammeret og over bærestenene hviler en mægtig dæksten, der i fordumstid har fået sprængt et stykke bort på den sydvendte side.
Der er ingen tvivl om, at området ved Vester Aaby har været attraktivt for oldtidsfolket. Her har der været let adgang til både hav og fed jord til afgrøderne. Og den høje beliggenhed har gjort det muligt at se eventuelle fjender på lang afstand. I Vester Aaby er der stadig rester af andre megalitgrave og en bronzealderstorhøj, skamferet af et romantisk haveanlæg, afslører, at området har været beboet gennem flere oldtidsperioder.
Dyssekammeret ved Hundstrup ådal ligger smukt og højt med en fantastisk udsigt til området. Desværre er den placeret i dyrket ager, så forsigtig adgang til dyssen er begrænset til perioder, hvor marken ikke er under opdyrkning.
Se lokaliteten på Kulturstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8662/