Munkebos smalle stykke mellem Kertinge nor og Odense fjord har gennem flere oldtidsperioder været et attraktivt sted for bopladser og kultanlæg. I dag er området inddæmmet og de mange småøer væk, men indtil for få hundrede år siden var der blot få hundrede meter fra fjord til fjord. De mange megalitgrave i området vidner om ressourcestærke klaner og høj aktivitet i bondestenalderen, hvor området var godt takket den fede jord og den kystnære beliggenhed, hvilket gav adgang til fiskeri ligesom den høje Munkebobakke gav udsigt til landtangen mellem de to fjorde. Fjender havde svært ved at snige sig ind på klanerne, der holdt til i dette område.
Ved det gamle mose- og søområde bag præstegården – nu midtpunkt i Munkebos industrikvarter – ligger to smukke blotlagte jættestuer. Fællesgrave fra bondestenalderen og bygget til at bestå flere tusinder år. Begge stenaldergrave har med tiden mistet deres jordhøj på toppen og de fleste af de dæksten, der har ligget over gravkammerene, men mange bæresten er tilbage, og tørstensmuren mellem de store sten er blevet flot restaureret under projektet “Danmarks oldtid i landskabet”, der har givet gravene noget af deres monumentale udseende tilbage.
Området er velplejet og stedet afgræsses af kreaturer. Der er offentlig adgang til anlæget hele året. Et smukt sted for de oldtidsinteressede, der også bør besøge områdets fine dysseanlæg og bronzealderhøje, som ligger højt og majestætisk på Munkebobakkes skråninger.
Besøg stedet på Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/4721/