Tryggelev Nor langdysse

Langeland er fyldt med skønne pletter for den oldtidsinteresserede. I det kystnære megalitgravssmørhul omkring Tryggelev Nor ligger flere bondestenaldergravanlæg, der er tilgængelige for offentligheden. Og en del, der kun er tilgængelige, når markerne ikke er under opdyrkning.

En af de flotteste af områdets storstensgrave er et dyssekammer, der ligger helt ude ved kysten vest for Tryggelev Nor. Kammeret ligger højt og flot og er synligt fra lang afstand. Faktisk er placeringen lidt snyd, for oprindeligt lå gravkammeret vest for vejen, men da der var fare for at hele langdyssen skred i havet efter et par kystædende efterårsstorme blev kammeret i 2006-2008 flyttet til den nuværende placering. De resterende randsten var der ikke råd til at redde, så de ligger den dag i dag nede på stranden lige vest for det smukke dyssekammer.

I øvrigt har lokaliteten levet en noget plaget tilværelse forstået som oldtidsminde. Storstensgraven er opført i bondestenalderen for omkring 5500 år siden og dengang var der tale om et grav- og kultanlæg, hvor områdets bønder kunne tilbede og hylde forfædrene og deres knogler, der var lagt til hvile i gravkammeret. I nyere tid kom dyssen under angreb. Både fra havet, men også fra Tranekærs greve, der skulle bruge led-, dige- og fundamentsten. Resten af langdyssen blev efterfølgende ombygget til en viktualiekælder for grevens jagthytte på stedet. I en årrække blev den glemt, men i 90’erne blev det sammenstyrtede gravkammer, hvor dækstenen var skredet ned på stranden, flygtigt restaureret. Restaureringen stod ved magt indtil 2006, hvor der igen var fare for nedskridning. Herefter blev gravkammeret rykket til den nuværende placering.

Langdyssen er offentlig tilgængelig hele året. Besøg stedet på Kulturstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/7942/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s