Falder man i svime over storslåede megalitanlæg, er Alléskoven øst for Faaborg ikke til at komme udenom. Et besøg her, hvor man kan finde et større anlæg fra bondestenalderens omfattende storstensgravsbyggeri, sætter fantasien i sving og giver i den grad luft under de historiske vingeslag.

Man nærmer sig fra syd ad den overgroede sti fra landevejen, der fører gennem skoven. I nordenden åbner skoven sig i en lysning, hvor der åbenbares det flotteste oldtidslandskab: To parallelt liggende langdysser i vest – begge med bevarede dæksten – en smuk langdysse med meget store randsten og et polygonalt gravkammer i øst. Samt en lille, blotlagt jættestue i midten af anlægget.

Hele Alléskovenanlægget – opført i bondestenalderen for omkring 5500 år siden – blev restaureret i 1954. Stedet bar præg af flere tusinder års skovdrift, så i den anledning blev flere væltede randsten sat på plads, ligesom de forstyrrede megalitgravkamre fik en nænsom hånd. Ved den østlige langdysse med det polygonale kammer lå overliggeren med mange kløvemærker nedskreden ved siden af kammeret. Den blev lagt på plads og pryder nu igen toppen af højen. Meget af jordfylden er forsvundet med årene, men overordnet fremstår dysserne særdeles bevarede og hører til blandt Fyns flotteste megalitgravsmonumenter.

Skoven er privat, så vi hensyn og besøg kun fortidsminderne fra klokken 7 til solnedgang. Derudover er oldtidsminderne offentligt tilgængelige hele året. Parkering i vejsiden ved fortidsmindemarkeringen og seværdighedsskiltet. Den østlige langdysse på Kulturstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8101/

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s