Langdysse i Enemærket skov

Søger man spor efter tragtbægerkulturen og stenalderbønderne i Fåborg og omegn tiltrækker Horneland og skovene ved Pipstorn sig naturligt opmærksomheden. Områdernes høje koncentration af megalitanlæg gør dem til oplagte udflugtsmål for de oldtidsinteresserede, men vover man sig lidt længere bort ad sjældnere trådte stier og vandreruter, er der også gode oplevelser – og overraskelser – i vente.

Et af de lidt oversete steder – og det er synd – er Enemærket skov. Nordøst for Pipstorn. Syd for Holstenshus, hvor der er glimrende mulighed for at parkere og følge Slotsalleen ind i Enemærket. En anden fin mulighed for parkering er lige nord for den gamle Fåborg-Korinth-jernbane, der hvor Øhavsstien går ind i skoven fra Lindebjergvej. Parker hensynsfuldt i rabatten.

Jeg havde en idé om, at fortidsminderne i Enemærket skov var en smule hemmelige, men præcis hvor hemmelige de var, anede jeg ikke før jeg besøgte skoven for et par år siden i selskab med Gustav Berner fra Holstenshuus. Der desværre døde for et par år siden. Om nogen skovens mand. Vi talte om fortidsminderne i skoven og mulig pleje af dem. Han var stolt over at have dem der, og, havde jeg på fornemmelsen, en smule overrasket over at nogen overhovedet interesserede sig for dem. – Fortidsminderne i Alléskoven og Pipstorn er jo dem, alle vil se, fortalte han og afslørede, at hemmeligholdelsen ikke var forsætlig, men et spørgsmål om, hvad folk går efter, når de skal besøge oldtiden ude i landskabet.

Jeg gik ud fra, at Berner kendte enhver afkrog af skoven. Hvilket han også gav udtryk for. Der var ikke det træ, den trægruppe, rende eller højning, han ikke kunne fortælle skrøner og anekdoter om. Da vi havde kigget os lidt omkring -først på dyssen med den nedskredne dæksten, gravrøsen og den lille bronzealderhøj, der i højfoden strejfes af vejen – spurgte jeg forsigtigt til dyssetomten (fredningsnummer: 401533) i skovens sydvestlige hjørne. Godt skjult i skoven lige i mosens udkant. – Hvilken dysse?, svarede han og så skeptisk på mig, hvorefter jeg måtte tilstå at jeg jo havde recognosceret i området – også lidt væk fra stierne – et par måneder tidligere. Dyssen var svær at finde, dybt i jorden og godt dækket af vækster og blade.

Det ville han gerne se nærmere på. Vi bevægede os ind i skoven og kigge os omkring, og selvfølgelig kunne jeg ikke finde stedet igen selvom jeg havde markeret positionen med min gps. Efter et kvarters tid var den der pludselig, og nu var det ikke længere flovt. I øvrigt slet ikke sådan som A.P. Madsen havde tegnet den under berejsningen i slutningen af 1800-tallet. – Det var pokkers, udbrød Berner da han så dyssen godt gemt i skovbunden. – Her har jeg sgu’ aldrig været. Og hvem skulle have troet, at nogen kunne lære mig noget som helst om min egen skov?

Men det skal jo ikke kun handle om den glemte dysse, for skovens hovedattraktion er uden tvivl langdysseruinen med et bevaret kammer med nedskreden dæksten samt rester af et kammer godt tildækket af jord 5 meter mod nordvest. Randsten er der ingen spor af. Egentlig er der tale om en ramponeret ruin. En vag skygge af hvordan stenalderfolkets anlæg tog sig ud da det blev opført af landets første bønder for 5500 år siden. Men så er der alligevel noget ufatteligt smukt og dragende ved det. Romantisk forfald kunne man nærmest kalde det, som den mosovergroede dysse ligger gemt og ensom på højningen omkranset af anemoner, der strækker sig mod forårssolen.

Jeg vil tro, at stedet også er et besøg værd lige nu. Bøgen er lige sprunget ud og skoven står frisk og lysegrønt strålende omkring fortidsmindet, der hører til blandt områdets godt bevarede hemmeligheder. Men altså ikke den aller hemmeligste, hvis man altså tager skovens glemte dysse med under skovturen. Om du selv kan finde den, kunne jo være en lille forårsudfordring i denne sælsomme tid.

Dysse i Enemærket skov. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 401536. Læs mere om fortidsmindet og find det på kort på Slots- og kulturstyrelsens Fund og fortidsminder her: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8107/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s