På vej ud af det sydlige skovbryn i Mølleskoven kommer den vældige Møllehøj til syne. Imponerende. En af oldtidens store høje på Fyn. I en årrække regnet for den største. Mens jeg beundrer højen, hvor de nøgne, høje bøge står smukt mod den lyssvage efterårshimmel, kommer en anden vandrer til syne i skoven. Jeg iler afsted, tager hurtigt turen op af trætrappen på højsiden og kommer ham i forkøbet til toppen.
På toppen kigger vi os omkring og nyder udsigten og roen på den anseelige gravhøj. – Rart at være på toppen. Op ad de mange trin, siger jeg og hilser på manden. – Ja, niogtredive for at være helt præcis, svarer han med et lumsk smil og fortsætter. – Det kan jeg altid huske. Det er nemlig ligesom den gamle spionfilm, The 39 Steps.
Møllehøj, også kaldet Ringshøj eller Ringstedhøj, syd for Årslev og Sønder Nærå, er som sagt en af Fyns allerstørste gravhøje. Den blev længe regnet for den største indtil en finopmåling viste, at Buskehøj ved Voldtofte på Sydvestfyn er knap en halv meter højere. Lokalt siges det at sagnkongen Ring er begravet her. Hvem han er ved vi ikke, men måske er der tale om et fjernt ekko fra oldtidens gravlæggelser af samfundsspidserne i området for der er ingen tvivl om, at den eller dem der ligger begravet i højen har tilhørt samfundets elite.
Fra bondestenalderens fællesbegravelser havde man i bronzealderens begyndelse i omkring 1700 f.Kr., hvor højen formentlig er opført, fået en idé om individets betydning. Nu var gravkonstruktionen koncentreret omkring en enkelt person. Placeret midt i graven. Ofte i en trækonstrueret bulkiste på et stabiliserende leje af sten. Senere voksede højen i omfang med flere gravlæggelser og ofte findes utallige grave, både kister og urner, i højsiden på lignende storhøje.
Personerne gravlagt i højene var vigtige personer. Det fortæller gravgaverne, fx bronzekar, våben, rav og guldsmykker, os. Dem der havde magt og rigdom og status i kraft af deres handelsforbindelser med resten af eliten ude i Europa. Vi ved det ikke med sikkerhed, men man kan sagtens forestille sig, at højenes størrelse giver et indtryk af, hvilken status høvdingen eller stormanden – eller storkvinden – der ligger i højen har haft i bronzealdersamfundet. De største af bronzealderens høje er omkring 8-9 meter i højden og op til 50 meter i diameter. Typisk finder man omkring højene en række mindre høje – og det er præcis det vi ser, hvis man kigger sig omkring i landskabet ved Møllehøj.
I Mølleskoven ses stadig to mindre høje – måske indeholder de grave til Møllehøjfyrstens vigtige undersåtter eller slægtninge – hvoraf den nordligste er omkring 2 meter i højden. Der har oprindeligt været mange flere. De er dog gennem tiden blevet sløjfet og overpløjede for at give plads til mere landbrugsland. I Hesthave skov lige øst for Møllehøjen findes stadig 7 småhøje, hvoraf de største er omkring 2 meter i højden.
Møllehøj ligger på privat grund og i dyrket ager og der er offentlig adgang til højen hele året. Brug stier og markveje, når du bevæger dig omkring i området og respekter, at adgang til højen er begrænset til perioden mellem klokken 6 og solnedgang.
Møllehøj. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 37164. Læs mere om Møllehøj på Slots og kulturstyrelsens Fund og fortidsminder her: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/6818/