I det smukke, bølgende terræn ned mod Vindinge ådal ligger flere storstensgrave fra bondestenalderen og vidner om, at området her var attraktivt land for oldtidens bønder. Her dyrkede man landet og bosatte sig for over 5000 år siden. Klanens døde – eller dele af dem – blev lagt i stensatte dødehuse bygget op af vældige kampesten og delvist overdækket med en høj.
På marken syd for Tvevadgaard ligger et smukt dyssekammer. Hvordan stedet har set ud, da stenalderbønderne byggede dyssen for over 5000 år siden kan vi kun gisne om, men andre fund indikerer, at der omkring højen har været en jordhøj helt op til toppen af den store sten, der dækker gravkammeret. I syd øst er der en lav tærskelsten. Her har der været adgang til kammert – og når der ikke skulle gravlægges nogen, har højen her nok været dækket af en trædør eller en flad sten, der skulle beskytte mod gravplyndring og besøg af vilde, sultne dyr.
De døde fik få gravgaver med i højen. Typisk et smykke – fx en ravperle – eller et redskab, der nok indikerer, hvad personen har beskæftiget sig med i levende live. Højen har været omsluttet af store sten med en passage til tærskelstenen. Ved de store sten uden om højen ofrede man lerkrukker og andre sager til forfædrenes ånder, hvilket skulle sikre medgang og fede tider fremover.
Dyssekammeret ligger i dyrket ager og der er som udgangspunkt ikke adgang til stedet. Man må kigge på afstand eller spørge på gården. Måske får du lov til at besøge dyssen og måske bliver du budt på en kop kaffe.
Tvevadgaard dysse. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 37176. Læs mere om oldtidsmindet på Slots- og kulturstyrelsens “Fund og fortidsminder”: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/6744/