De vældige kampesten, der markerer langdyssen Grismosehøj, ligger i et mærkværdigt limbo mellem by og land, fortid og nutid. Omgivet af Ferritslevs parcelhuse på skråningen ned mod bækken, der mod nord løber ud i Vindinge å.
Højen hørte til de tidlige Kancellifredninger, der fandt sted i årene mellem 1807 og 1811. De bevaringsværdige oldtidsminder blev indberettet, typisk af præster og godsejere, til Oldsagskommisionen – ”Den kongelige Commission for Oldsagers Opbevaring af 22. maj 1807” – der stod for arbejdet for fredninger rundt omkring i Danmark. Fortidsmindernes fredninger var frivillige – de blev først lovpligtige i 1937 – så mange steder blev der blev stadig lystigt pløjet, hakket, sprængt og trukket sten væk. God landbrugsjord var jo landmandens et og alt, så gravhøje blev brugt til at fylde vandhuller op og storstensgrave blev hugget i stykker og brugt til diger, broer, veje og husfundamenter. På Grisemosehøj kan man opleve to store randsten, der er kløvede, men aldrig kørt bort.
Selve langdyssen er plyndret i ældre tid, så man ved ikke, hvad den har indeholdt af oldsager og hvor mange gravlæggelser, der var i den. Meget af jordfylden inden for randstenene er også forsvundet i de 5000 år der er gået siden graven blev anlagt af stenalderbønderne, der ud over gravlæggelser også brugte storstensgravene til kultiske formål. Her ofrede man til forfædrenes ånder, hvilket sikrede velstand og fede år fremover.
Grisemosehøj langdysse. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 37178. Læs mere om fortidsmindet på Kulturministeriets Fund og Fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/6750/