Gravkammer på Vejstrup mark

Ved Dybendalsgård, nord for vejen mellem Oure og Elsehoved, ligger en smuk stenhøj, måske en dysse, måske resterne af en jættestue, på en høj lige vest for gården. Der er tale om en ret medtaget stenbygget grav, men alligevel giver stedet et monumentalt indtryk, når man kommer forbi på vejen.

Oldtidspioneren fra Broholm, F. Sehested, beskriver dyssekammeret i værket “Fortidsminder og Oldsager fra egnen om Broholm” (1878) som Gravkammer på Veistrup mark, og fortsætter: – Af gravkammeret er forholdsvis små sidesten bevarede. Dækstenens overside er hvælvet og undersiden flad. Forstyrrelsen af sidestenen hidhører fra skattegravning og har bevirket, at nogle af de nærmeste sten har givet efter for den svære overligger. Den er fredet.

I nyere tid har grundejeren opsat en stenbænk af granitbjælker på østsiden af højen. I 1917 og ’49 beskrives den som en del af haveanlæg, men med tidens løb er haven blevt til dyrket ager uden at det dog er gået ud over højen. Der er som udgangspunkt ikke adgang til højen, med mindre marken ikke er under opdyrkning, men den ses fint fra vejen. Der er registreret skåltegn på dækstenen.

Gravkammer på Vejstrup mark. Svendborg kommune. Fredningsnummer: 40185. Se fortidsmindet på Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/7352/.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s