Svenskehøj

Gravhøjen Svenskehøj vest for Nyborg er en af Fyns allerstørste gravhøje. Den ligger tilmed højt i terrænet og kan ses langt omkring i området, der tydeligvis har betydet for bronzealderklanerne. Det ved vi, for omkring højen ligger flere gravfelter med bevarede høje.

Storhøjen er over 3500 år gammel og bygget til at bestå. Det er en sindrigt udført konstruktion. Den består af mange lag nøje anbragte lag af græstørv og stenpakninger. Inderst inde finder vi – formentlig – det oprindelige gravkammer med den døde stormand og offergaver. Men hvad Svenskehøj gemmer på ved vi ikke med sikkerhed, for den ikke er undersøgt arkæologisk.

Denne type gravhøje rummer tit mange begravelser. Ofte har man gravlagt flere høvdinge og betydningsfulde personer fra klanen oven på den oprindelige høj, hvorved gravhøjen med årene er vokset i omfang. Med tiden er højen igen sunket en smule sammen. Oprindeligt har den været kuplet, men jorden har med tiden sat sig og givet højen, den form, den har i dag. Der har formentlig også været randsten, altså en kant af store kampesten rundt om højen, men som ved så mange andre fortidsminder er disse blev plyndret gennem årene.

Fundene i denne type høje er ofte forbavsende velbevarede. Det er de fordi, de mange lag af græstørv fungeret som en kappe, der har forhindret ilt i at trænge ind i det inderste af højen. Derved er forrådnelsesprocessen og nedbrydningen af både gravgaver og indhold sat ned i hastighed. Men da Svenskehøj er fredet, og man derfor ikke må grave i den, ved vi ikke, hvad den indeholder af spændende grave og hemmeligheder fra fortiden.

Lokale sagn, at svenskerne begravede deres døde i højen efter deres nederlag i Karl Gustav-krigen ved Nyborg den 15. november 1659, mens en anden version beretter om, at Svenskehøj rummer liget af en polsk general i svensk tjeneste. Sagnene har sandsynligvis intet på sig, men det skader ikke at lade fantasien lege lidt.

Svenskehøj. Nyborg kommune. Fredningsnummer: 37189. Se mere på Kulturarvstyrelsens Fund og fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/9492/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s