På toppen af bakkedraget over Dyreborg på det sydøstlige Horneland kan man opleve nogle af områdets flotteste storstensgrave fra bondestenalderen. Den mest monumentale af gravene, der er opført for omkring 5500 år siden, er jættestueruinen i grandplantagen.
Den imponerende storstensgrav er tilgængelig ad trampesti, hvis man følger viserpælene, der fører til stedet. Fremme i plantagen med de små juletræer møder man en storstensgrav anlagt af områdets stenalderbønder. Det er et aflangt gravkammer dækket af tre vældige sten, der nok vejer mellem 10-15 ton stykket. Det er svært at sige, hvor passagen til graven har været, da meget har ændret sig på de fem årtusinder, der er gået siden vore forfædre byggede graven til deres døde, men en mulig passage antydes i sydøst, hvilket stemmer meget godt over ens med den generelle placering af passagen i jættestuerne.
Oprindeligt har der været en jord og stenhøj over kammeret og en krans af store sten uden om højen. Her kunne stenalderbønderne ofre til forfædrene og sikre slægten gode år fremover. I dag er både stenkrans og jordhøj væk, men den afdækkede høj ser ikke desto mindre meget storslået ud og man får et godt indtryk af, hvor dygtige håndværkere stenalderfolket var og hvor mange ressourcer de var villige til at bruge, når deres tanker om døden og verden skulle føres ud i livet.
Knoldsborg jættestue. Faaborg-Midtfyn kommune. Fredningsnummer: 401436. Se fortidsmindet på Kulturstyrelsens “Fund og fortidsminder” her: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/8235/