Hjadstrup stordysse

Det nordvestfynske er påfaldende fattigt på bevarede fortidsminder. Fundmaterialet er såmænd stort nok, men synlige oldtidsgrave er der ikke mange af. Drager man mod øst fra landsbyen Særslev og øst over mod Odense fjord, er der dog masser af spændende steder at besøge, hvis man begiver sig ud på Slettens kringlede net af bag- og smutveje. I hvert fald hjælpe det at være stedkendt eller medbringe et godt kort, hvor man kan se de ofte ret godt skjulte oldtidsgrave.

Mellem landsbyen Hjadstrup og Kappendrup er bevaret to ud af oprindeligt ni storstensgrave. Ud fra arkæologiske noter fra 1880’erne kan vi se, at der er tale om dyssekamre i forskellige bevaringstilstand, men generelt velholdte. Ejeren af grunden ønsker at frede stedet – af overtro tør han ikke ødelægge anlægget – men hans krav er urimelige, så det bliver ikke til noget. Husk på, at før 1937 var fredning af synlige fortidsminder frivillig.

Halvtreds år efter arkæologernes forhandlinger i slutningen af 1800-tallet er der kun to høje tilbage. Og det er dem, vi kan opleve på stedet den dag i dag. De to bevarede stordysser har rektangulære gravkamre. Begge med passage, der går ind fra syd. Hele anlægget måler 42 meter orienteret i øst-vest og er ganske betagende på trods af gravkamrenes sølle tilstand. Ikke mindst de mange bevarede randsten, hvoraf mange er oprejste, gør et stort indtryk.

Der burde være offentlig adgang til stedet, men som det ser ud nu, er gravene kun tilgængelige, når marken ikke er opdyrket. Jorden i området indeholder en imponerende mængde flinteafslag, hvilket vidner om fordums ødelagte høje.

Hjadstrup stordysse på Kulturstyrelsens Fund og Fortidsminder: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/5343/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s